Hui s'ha inaugurat l'exposició Dones amb molta Història d'Amigues Supervivents, que estarà oberta al públic fins al 12 de novembre. L'entrada és lliure i l'horari serà de dilluns a divendres de 9.00 a 21.00 hores. Esta activitat forma part de la programació de tardor que organitza la regidoria de Cultura de l'Ajuntament.
A l'acte ha assistit la primera tinenta d'alcalde i regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Sagunt, María José Carrera; membres de l'associació Amigas Supervivientes; l'autora de l'exposició, Empar M. Morales; la promotora d'Igualtat de l'Ajuntament de Rafelbunyol, Laura García, que ha anat en representació de la regidora d'Igualtat, Alicia Piquer Sancho i la regidora del Gabinet de Promoció del Valencià, Maria Josep Soriano.
La primera tinenta d'alcalde, María José Carrera, ha agraït a l'Ajuntament de Rafelbunyol i a la seua àrea d'Igualtat que hagen prestat a Sagunt l'exposició i que «puguem gaudir-la en el nostre municipi». A més, també ha agraït a Amigas Supervivientes la seua aposta per este projecte i per «potenciar i visibilitzar sempre el paper de les dones».
Este projecte va nàixer inicialment com una col·lecció de marcapàgines amb il·lustracions de dones valencianes, els seus assoliments i aportacions. La recreació que va realitzar la seua autora, Empar M. Morales, de cadascuna d'elles va fer créixer el projecte coeducatiu i convertir-lo en esta mostra i en un programa divulgatiu en els centres educatius de primària i secundària.
Dones amb molta Història contribuix a recuperar la genealogia de les dones pioneres de la Comunitat Valenciana en l'educació, les lletres, les arts, la ciència o la política. L'exposició està composta per un panell amb la imatge de les 18 dones en horitzontal, un panell amb la història de l'exposició, díhuit panells amb les imatges de les dones i díhuit cartells informatius que acompanyen a les imatges.
«En esta exposició podem veure la suma de diferents vides extraordinàries, dones que van ser clau per a l'avanç de la història. Recordar i visibilitzar a totes les dones valencianes que van deixar empremta en la història, siga quin siga el seu àmbit i zona d'actuació, és un exercici de justícia», ha afegit la regidora.
Les 18 dones de l'exposició es dividixen en set blocs, d'una banda està el bloc de les Coeducadores, on hi ha dones com Francisca Sanchis Ferrer, mestra, republicana i naturista; Olímpia Arozena Torres, doctora en filosofia i lletres i professora; María Ángeles Belda Soler, professora, cronista i escriptora; Alejandra Soler Gilabert, professora, traductora, sindicalista i feminista; Nieves Simón Rodríguez, activista feminista i coeducadora. D'altra banda el de les Escriptores ho formen Sor Isabel de Villena, primera escriptora en valencià i una de les primeres teòlogues feministes; Carmelina Sánchez-Cutillas Martínez del Romer, historiadora, novel·lista i poeta de la generació del 50; Isabel-Clara Simó Monllor, escriptora i periodista; i Didín Puig Grau, periodista, escriptora i activista cultural valenciana.
D'altra banda està la Impressora, que és Jerònima Gal·lés, la primera dona impressora. A més, bloc d'Arts: Pintura i Música ho componen Juana Concepción Francés de la Campa, pintora; Matilde Salvador Segarra, compositora d'òperes, música escènica i música coral i pintora. En este sentit, el de Ciència i Medicina, el formen Concepción Aleixandre Ballester, mèdica ginecòloga, inventora, pedagoga, feminista i abolicionista; Manuela Solís Clarás, ginecòloga i investigadora, i Isabel Torres Devesa, anestesista i pediatra.
El bloc de Política és el de Guillermina Medrano Aranda, primera dona regidora a l'Ajuntament de València després de les eleccions de febrer de 1936, i Asunción Cruañes Molina, diputada en la legislatura constituent de 1977, una de les 27 mares de la Constitució espanyola. Finalment el de Judicatura és el de l'advocada María d'Ascensión Xirivella.