El Departament de Participació Ciutadana se suma a la campanya de Xarxa Participativa contra les notícies falses

Esta proposta té com a objectiu traslladar un conjunt de consells per evitar la propagació de notícies falses habituals en estos dies
Imagen 1Imagen 2





El Departament de Participació Ciutadana, en col·laboració amb la Fundació Horta Sud, s'ha sumat a la campanya promoguda per la Xarxa Participativa contra les notícies falses. Esta proposta té com a objectiu traslladar un conjunt de consells perquè les persones puguen evitar la propagació de notícies falses en estos moments.

El Regidor de Participació Ciutadana, Javier Timón, ha declarat que esta campanya té com a finalitat aportar consells pràctics per evitar la propagació de les notícies falses. A més, ha comunicat que esta informació ha sigut enviada a tot el teixit associatiu del municipi i, que ara també es vol fer extensible a la resta de la ciutadania: «Volem recordar la necessitat d'acudir a la informació subministrada per fonts oficials, ja que són estes els qui ens permeten disposar de dades fiables i contrastades».

La Fundació Horta Sud en la seua infografia informativa definix com a notícies falses aquells continguts que consistixen en presentar fets falsos com a reals i es difonen a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. A més, concreta que la intenció és enganyar i manipular les decisions i conductes d'una comunitat per a obtenir un benefici polític o econòmic, o bé, per a desprestigiar o enaltir a una institució, entitat o persona.

Així mateix, esta institució explica que els canals de difusió d'estos continguts són les granges de clics, els perfils falsos en les xarxes socials, la compra de seguidors o la inversió en campanyes publicitàries. També, exemplifica alguns casos en els quals han influït les notícies falses, com el Brexit, les eleccions de Trump o Bolsonaro, el procés de pau a Colòmbia, entre altres.

Per tant, per a desmuntar estes faules, notícies falses, mentides i manipulacions, l'associació desgrana una sèrie de consells per a això, entre els quals es troben no compartir continguts immediatament sense llegir-los, verificar la notícia que tenim davant, mirar la font, estudi o referència i sempre tindre en clar qui diu o publica el contingut de comunicació. A més, la fundació apunta que quan es consulten les notícies s'ha de comprovar la data i, en cas de no tindre, s'hauria de desconfiar.

Estos consells, sobre com consultar les notícies, pretenen que les persones eduquen el seu pensament crític i sembren el dubte metòdic de tots aquells continguts que assenyalen com a culpables dels problemes a un col·lectiu vulnerable. De fet, els temes més habituals d'estes mentides són la immigració, la violència de gènere, els temes polítics o les crisis institucionals.

Així que, per a atallar este problema la fundació posa en coneixement de la ciutadania i associacions una sèrie d'eines i recursos contra les notícies falses, com les plataformes de comprovació:
 https://maldita.es/malditobulo/
 https://verne.elpais.com/tag/bulos_internet/a
https://fakenewsdetector.org/es.